quickpix2014

Quick Pix – Gotlands kortfilmsfestival

Nu är det dags för kortfilmsfrossa!

Årets Quick Pix-festival äger rum lördagen den 29 mars på Folkets Bio i Visby.

12.00-13.30 Workshop med Amanda Kernell på Fenix Ungdomens hus, Norra Hansegatan 6B. Ingen kostnad men föranmälan krävs. Skicka ett mail till Ylva Liljeholm, ylva@filmpagotland.se senast den 27 mars. Max 20 platser.
Inga förkunskaper krävs men det är bra om du har en idé till en film.

Från manus till färdig film
Vilka val ligger bakom att filmen ser ut som den gör? Varför är filmen filmad i ett särskilt och vilka tankar ligger bakom valet av färger och musik och teknik?  Amanda  pratar om processen från manus till färdig film, om metoder och konstnärliga beslut.


Pass 1 14.00-15.30
Best of Folkets Bio och Film på Gotland!

Det betyder följande filmer:
– Pussy have the power (14 min) av Lovisa Sirén. Filmen förärades Sveriges största kortfilmspris: Startsladden.
– Reset (16 min) av Marcus Kryler & Fredrik Åkerström
– Elvakaffe (14 min) av Maria Fredriksson (barnförbjuden)
– Två avsnitt (2 x 7 min) av ”Benny Brun och hans överläppsfjun” av Magnus Carlsson

Sen följer 15 minuters work-in-progress med Robert Romanowski som gör dokumentären ”Det var länge sen vi sågs” och efter det visning av den helt färdiga versionen av Anders Engs och Pierre Wiléns rysare ”Det som göms i snö”.

Det var länge sen vi sågs


 

 

 


Pass 2 16.00-17.30
Möt regissören: Amanda Kernell presenterar och visar tre kortfilmer som hon regisserat:

– ”Spel” 14 min. Det är fredagkväll och fjortonåriga Emma förbereder sig för fest. Lillebror och pappa ska ha fredagsmys. Men så knackar det på dörren. Pappa är vräkt. Nervigt skildras en vardagstragedi där barnet tvingas bli den som tar ansvar.

– ”Det kommer aldrig att gå över” 18 min från 2010. Frida är 14 år och tillsammans med sin första stora kärlek, Philip. Philip är på väg att ta studenten och flytta från det lilla samhället i fjällen där de bor. Men innan han åker har Frida något viktigt att berätta för honom.

– ”Paradiset” 20 min  från 2014. Adira och Farid får inte leka som andra barn. De är på flykt och lever gömda i en by i norra Sverige. Skräcken för att bli upptäckt har gjort Farid apatisk medan Adira förvanlats till en krigare – en Ninja.

Efteråt finns det möjlighet för publiken att ställa frågor och diskutera filmerna med Amanda.

Amanda Kernell

Det kommer aldrig att gå över

Amanda Kernell                                                                  Ur filmen ”Det kommer aldrig att gå över”

Pass 3 18.00-19.30
Finska drömmar och piroger.
Mervi Kekarainen visar sin starka dokumentär ”I ljuset av Alvar Aalto, i skuggan av en fabrik” som är lika aktuell idag som när den gjordes 1993. Sanna Broberg visar ”Sista tangon i Kalix” om frihetslängtan och finsk tango. Båda regissörerna är på plats för att presentera filmerna och svara på publikens frågor.

I pausen kan man prova på Mervis fantastiska finska piroger!

Pass 4 20.00-ca 21.30
Filmer som deltar i uttagningen till Novemberfestivalen visas, följt av en prisutdelning. Novemberfilmsuttagningen äger rum under pass 4 på festivaldagen med filmvisning av alla deltagarna samt prisutdelning. Vinnarna får resa och hotell under Novemberfestivalen i Trollhättan 21-22 november 2014. Filmerna kan tävla i två klasser. Mellanvikt (16-19 år) och Tungvikt (20-26 år). Läs mer på www.novemberfestivalen.se

Mer information om Novemberfestivalen finns på bifogad anmälningsblankett. Deadline är 19/3 2014.

Priser:
Workshop och Novembervisning fri entré
Pass 1-3 100 kronor eller 70 för student
Pris för enskilt pass 50 kronor

Årets Novemberfestivaljury är utsedd!

Det blir Amanda Kernell, regissör, Arvid Unsgaard manusförfattare och lärare på Storyutbildningen i Fårösund och Wilhelm Andersson, filmvetare.