Peter Gerdehag filmar häxor på Gotland

Ur Häxan Anna av Peter Gerdehag.

Den flerfaldigt prisbelönade naturfotografen, dokumentärfilmaren och författaren Peter Gerdehag (Hästmannen, Kokvinnorna, Landet som inte längre är m.fl.) besöker Gotland för att spela in scener till sin kommande dokumentärfilm Häxan Anna med stöd från Film på Gotland.

Peter Gerdehag har fått förtroendet att följa filmens centrala karaktär Anna Solsickan i en workshop för häxor som äger rum på Gotland med ceremonier och ritualer mellan 8–9 juli 2017 med bland annat en gästande engelsk översteprästinna. Filmen ger en unik inblick i en värld fylld av mytologiska förtecken och är en magisk berättelse i vår tid. En resa tillbaka till en tid före kristendomen med forna, unika insikter och kunskaper.

En film om frigörelse, identitet och universums magiska krafter

Filmen Häxan Anna är ett kraftfullt och hudnära porträtt av en kvinna som lämnar sin familj för att överleva och på ett radikalt sätt befria sig själv, genom att finna sina slumrande förmågor och bli häxa.

Anna blir en omedelbar succé i sitt nya sammanhang och turnerar flitigt runt på vikingamarknader i Skandinavien. Filmen innehåller många miljöer och ceremonier som aldrig tidigare filmats i Sverige.

Projektet vann även priset Tempopitch under vårens Tempofestival för dokumentärt berättande i våras, ett i ett samarbete mellan SVT, SFI och Filmregion Stockholm-Mälardalen.