Filmer startklara för premiär under GIFF – Min börda nominerad till Startsladden

Programmet till Göteborgs internationella filmfestival är offentligt! Tre filmer med stöd från Film på Gotland får premiär under dagarna, Anna Eborn och Oscar Naiva Riuz långfilmsdokumentär Epifanía, Niki Lindroth von Bahrs kortfilm Min Börda och Emerson Berglunds kortfilm Hunden. Göteborgs filmfestival (GIFF) är Sveriges största arena för svensk film och pågår mellan 27 jan-6 feb.

Dansande mus från animationen Min Börda.
Ur Min Börda av Niki Lindroth von Bahr.

Min börda/My Burden av Niki Lindroth von Bahr

Niki Lindroth von Bahr är konstnär och animatör och har sedan barnsben spenderat somrarna i Stånga. Hennes förra animation Simhall (med miljöer hämtade från Hemsebadet) fick internationell spridning på filmfestivalerna i Sundance och i Annecy och kortfilmen Tord och Tord blev nominerad till en Guldbagge. Min börda är även den animerad och en dystopisk musikal om kommersialismens verkningar i spillrorna av en framtida värld. Filmen har fått hedersplatsen att visas som förfilm till hela festivalens invigningsfilm Tom av Finland och tävlar dessutom som en av åtta nominerade svenska kortfilmer om 500 000 kr i kortfilmstävlingen Startsladden! Läs om de nominerade filmerna i Startsladden här.  Se Nikis tidigare filmer här!  Min Börda fick stöd från Film på Gotland 2015.

Epifanías filmteamet i Strandridaregården under inspelning 2014.
Epifanías filmteamet i Strandridaregården under inspelning 2014.
Epifanía

2014 bjöds svenska dokumentärfilmaren Anna Eborn och colombianska spelfilmsregissören Oscar Navia Ruiz in i Gotland Film Lab för att genomföra en filminspelning på norra Gotland som del i ett internationellt svensk-colombianskt samarbete. Samarbetet utforskar regissörernas minnen och förhållningssätt till sina mödrar i en blandning av fiktion och dokumentär – där Anna gestaltar minnet av en dröm hon haft efter sin mors död och där Oscar i Colombia följer sin mor efter skilsmässan från hans far. Resultatet, Epifanía, fick världspremiär i höstas på Busan Film Festival, Asiens största internationella filmarena, och visas nu för första gången i Sverige. Filmens första del/drömscenerna spelades in i december 2014 exteriört på ett vintrigt Fårö och på Strandridaregården i Kyllaj.

Läs GIFFs programtext om Epifanía och se när visningarna äger rum här

 

Huvudkaraktären i Hunden sitter och röker backstage.
Ur Hunden av Emerson Berglund.
Hunden

Kortfilmen Hunden utforskar makt och sexualitet på och utanför teaterscenen. En ung manlig skådis får rollen som hund i en experimentell pjäs av en kvinnlig demonregissör (spelad av Ann Petrén) som passar på att ge igen mot patriarkatet. Emerson Berglund som står för regi och manus, är bosatt i Visby och har bakgrund som bland annat producent på Teater Giljotin i Stockholm. Filmen är inspelad i Stockholm, ljudmixad på Gotland och fick stöd från Film på Gotland 2016.