Italiensk filmhelg på Folkets Bio Visby 10-12 mars

Sophia Loren och Marcello Mastroianni i En alldeles särskild dag.
Sophia Loren och Marcello Mastroianni i En alldeles särskild dag.

Fråga någon om ”italiensk film” och de flesta får nostalgi i blicken och ett svagt leende kring mungiporna. Tänker Visconti, Fellini, Rossellini, Antonioni, Scola. Målar upp bilder av kärlekskranka män uppflugna i träd, storbystade kvinnor, sicilianska gangsters. Men hur ser den samtida italienska filmen ut? Tillsammans med italienska kulturinstitutet har Folkets bio Visby och Film på Gotland  gjort ett urval filmer som inkluderar både klassiker och nyare filmer om dagens Italien. Sju långfilmer och nio kortfilmer visas, bland annat i bions foajé. Välkommen till Folkets Bio Visby 10-12 mars under Gotlands första italienska kulturfestival, Primavera Italiana. Klicka för att se hela filmprogrammet!

Filmprogram, Fredag 20 mars

Öppningsfilm: 20.00 En alldeles särskild dag (1977) av Ettore Scola. Klassiker som utspelar sig 1938 den dag Adolf Hitler kom för att besöka Benito Mussolini i Rom. I ett tomt hyreskvarter uppstår ett ovanligt möte mellan de enda som inte gått ut för att bevittna händelsen; en kuvad hemmafru och en förföljd journalist. I rollerna ses magnifika Sophia Loren och Marcello Mastroianni (i en liten biroll även Alessandra Mussolini, Benito Mussolinis systerdotter). 1 h 46 min.

Förfilm: Dance of the Little Spider (2012). Av Giacinto Compagnone. Aurora Febo, Lucia Rotelli, Emma Vasile. Dansen Tarantella är en urgammal traditionell folkdans i södra Italien. Enligt legenden måste den som blir biten av en Tarantellaspindel dansa denna ursinniga och energiska dans för att överleva. 5,40 min.

Lördag 11 mars

15.00 Fula, skitiga och elaka (1976) av Ettore Scola. Satirisk skildring av en brokig familj som lever i ofattbar misär på en soptipp utanför Rom. Medan familjemedlemmarna försörjer sig som tjuvar och prostituerade ägnar sig fadern i huset åt att supa och vägrar dela med sig av en stor sedelbunt han fått av ett försäkringsbolag efter att ha hällt kalk i ögat. När tyrannen bäddar ner en storbystad kvinna i hustruns säng brister familjens tålamod. 1 h 55 min. Från 15 år.

En bild från Fula, skitiga och elaka av Ettore Scola. Bilden föreställer en grupp människor, familjen i filmen uppställda på en gata.
Ur Fula, skitiga och elaka av Ettore Scola, som visas under Primavera Italiana.

 Förfilm: On My Doorstep (2010) Av Daniele Baiardini, Giulia Sara Bellunato, Mauro Ciocia, Clyo Parecchini. Animerad dokumentär baserad på intervjuer från 2009 med tre män om deras liv och framtidsdrömmar i utkanten av den norditalienska industristaden Turin. Reno, den hemlöse Christian och Fabri. 8,33 min.

Söndag 12 mars:

11.00-13.00 A Golden Boy (2014) av Pupi Avati. David Bias, en intellektuell man med författarambitioner har fram till sin fars död sett med förakt på faderns livsverk som manusförfattare till ett antal B-filmer. Men upptäckten av hans oavslutade memoarer väcker nyfikenhet hos sonen som tar på sig till den tvivelaktiga uppgiften att skriva färdigt dem. Fina skådespelarprestationer i en film av en av Italiens mest flitiga och omtyckta regissörer Pupi Avati. 1 h 35 min. Fritt inträde!

Bild från filmen på sonen David lutad över ett skrivbord där det står en pillerburk och ligger utströdda piller.
Ur A Golden Boy, av Pupi Avati.

Förfilm: The Deadmen’s Fair (2004). Av Francesco Vecchi, Barbara Dossi, 2004. Animation som bygger på en surrealistisk dikt av Aldo Palazzeschi från 1910. 7,50 min.  Samarbete med Italienska kulturinstitutet.

13.30-15.30 Himlakropp (2011) av Alice Rohrwacher. Efter att ha tillbringat tio år i Schweiz med sin familj flyttar 13-åriga Marta tillbaka till sin födelsestad i Kalabrien, den sydligaste delen av Italien. Hon är inte precis som sina andra jämnåriga och får snart ortsbefolkningen i den katolska byn att höja på ögonbrynen. 1 h 40 min. Samarbete med italienska kulturinstitutet. Fritt inträde!

Flickan från filmen böjer upp huvudet med förbundna ögon.
Ur Himlakropp av Alice Rohrwacher.

Förfilm: Cosmoetico (2015). Av Martina Scarpelli. Existentiell kortfilm om det hisnande i att både vara ett jag och samtidigt en del av universum. 4,46 min.

16.00-18.30 Girighetens pris. (2013) Av Paolo Virzi. Vass nutidsskildring av dagens finans- och klasskrisande Italien upplagd som en kriminalhistoria kring en smitningsolycka skildrad ur tre karaktärers olika perspektiv. Fick högsta betyg av Svds filmkritiker när den gick på bio i Sverige och var Italiens Oscarsbidrag 2015. 1 h 50 min. Från 15 år. Samarbete med Italienska kulturinstitutet. Fritt inträde!

En kvinna ligger och röker i ett lyxigt sovrum, bild från filmen.
Ur Girighetens pris, av Paolo Virzi.

Länk till recensionen i SVD https://www.svd.se/en-film-dar-allting-stammer Trailer (svensk text): https://www.youtube.com/watch?v=WeGcVZPWhlw

Förfilm: Pircantaturi (2015) Av Alice Buscaldi, Angela Conigliaro, Lorenzo Fresta. Sicilien, 1930. På en svettig bygata utspelas ett ordlöst gangsterdrama mellan en man, hans fru och en främling. Men vem är egentligen gangstern? 5,41 min.

19.00-21.30 Den stora skönheten (2013). Av Paolo Sorrentino. Samhällskritiskt drama om de excesser som Silvio Berlusconis tid vid makten efterlämnade i Italien. Författaren Jep Gambardella vandrar längs Roms gator och arkitektur, möter olika människor och reflekterar över livet, kärleken och konsten. En modern La dolce vita, där Toni Servillo spelar en åldrad version av Marcello Mastroiannis roll 1960. Filmen belönades med en Oscar för bästa utländska film 2014. 2 h 22 min. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qSP6wHkPSU4

Bild från filmen "Den stora skönheten". En äldre man sitter tillbakalutad vid en enorm marmorskulptur.
Ur Den stora skönheten, av Paolo Sorrentino.

Förfilm: Il naturalista (2008). Av Giulia Barbera, Gianluca Lo Presti, Federico Parodi, Michele Tozzi. Om drömmen om att leva i samklang med naturen. Något som kan vara mer komplicerat än man tror. 4,30 min.

Nio italienska animerade kortfilmer samt dokumentären ”Italy in a day” visas i bions foajé under dagarna!

Bild från animationen Office Kingdom på en kvinna som håller två tyglar.
Bild ur kortfilmsanimationen Office Kingdom som visas i foajén på Folkets bio Visby under Primavera Italiana.

Italy in a day (2013) av Gabriele Salvatores. Under en dag i oktober 2013 spelar tusentals italienare in videodagböcker i denna dokumentär sammanställd som ett kalejdoskopiskt porträtt av ett komplext och pulserande land. 1 h 15 min.

FILMSUPÉ PÅ ETT RUM FÖR RESANDE. Filmhelgen på Folkets bio Visby sker i samarbete med Ett rum för resande som serverar en filmmeny fredagen innan öppningsfilmen för 295 kr inkl bruschetta med fikon och gorgonzola, grillad polenta med tre sorters ost och prosciutto och tiramisu. Boka på info@ettrumforresandecafe.com eller 0498-21 81 40.