Gotländska världspremiärer på GIFF!

Årets program till GIFF (Göteborgs Internationella filmfestival) och världens största arena för ny svensk film, är klart. Tre filmer med stöd från Film på Gotland finns med bland världspremiärerna. Natten, av Richard Dinter (54 min)  är en dokumentärfilm med poeten Willy Grankvists klassiska långdikt ”Natten” som röd tråd och ledstjärna. Filmen följer bland andra gotlänningen Christer Boberg, poet och bibliotekarie, med ett starkt förhållande till Willy Grankvist. Dessutom skildras den gotländska natten och scener har bla spelats in nattetid på Almedalsbiblioteket. Natten kommer som K-special på SVT2 18 mars 20.00. Nedan foton av Albin Biblom och Michael Normann. Willy Grankvist tog livet av sig 1985. Han blev 37 år. NattenWilly Granqvist Foto Michael Normann

The Limestone Conflict av Petter Ringbom, 9 min. Petter Ringbom är uppvuxen på Gotland men bor numera i New York. Här skildrar han båda sidorna i konflikten kring Ojnareskogen, där en framtid ställs mot en annan. Petter Ringbom var gäst i Gotland Film Lab i mars 2015 med research för en långfilm, vilket resulterade i bla denna kortfilm.

Mie av Alva Lindenbaum, 18 min. Alva Lindenbaum utforskar tomheten efter ett uppbrott när Mie och hennes tjej har gjort slut. ”En resa från kärlek och beroende till självständighet, en kärlekshistoria i frånvaron av kärlek”, enligt Alva Lindenbaum. Filmen är bland annat inspelad på Gotland.

Övriga kortfilmspremiärer med gotlandskoppling Jag var där av Ina Porselius, 37 min. Ina Porselius är från Gotland, fd filmgymnasieelev och har flera kortfilmer i bagaget, bla filmen om hennes mamma Det gjorde du bra som vunnit pris på Novemberfestivalen. Jag var är där är ett minnescollage av bilder från familjesammankomster från Inas uppväxt som kommenteras av familjens fyra medlemmar. Producenten Markus Waltå (uppvuxen på Gotland) och som gått producentlinjen på STDH, har producerat uppmärksammade och prisbelönade Ninja Thybergs nya film Hingsten som får premiär på festivalen.