Gotländsk film under Göteborgs filmfestival

Nu drar nordens största filmfestival, GIFF, snart igång. Tre produktioner som visas under Göteborgs filmfestival har fått stöd av Gotlands filmfond eller av Film på Gotland.

Aniara som bygger på Harry Martinsons diktepos med samma namn är till stora delar inspelad i Kustateljén i Fårösund. Nära 200 gotlänningar medverkade som statister eller i olika produktionsfunktioner. Aniara är nominerad till det största priset under festivalen – Dragon Award för bästa nordiska film. En stor framgång för långfilmsdebuterande regissörsduon Pella Kågerman och Hugo Lilja. 


Aniara är ett civilisationskritiskt drama om människor som flyr jorden som gått under på grund av krig och miljöförstöring. Hela filmen utspelar sig på ett rymdskepp som satts ur kurs, på väg mot okända delar av Universum. Människans sköra existens blir alarmerande påtaglig och konkret. Förutom att filmen kommer att visas i paradbiografen Draken kommer ett exklusivt antal modiga besökare att få möjlighet att se filmen liggandes i en 210 cm lång och 60 cm bred sarkofag. Göteborgs filmfestival vill utmana det traditionella sättet att uppleva en film. Meningen är att biobesökaren ska få en klaustrofobisk upplevelse som gör att man känner sig som en i besättningen på filmens rymdskepp.

TV-dramat Den inre cirkeln som spelades in på Gotland i somras och som utspelar sig under en Almedalsvecka har också fått en fin nominering. Regissören och manusförfattaren Håkan Lindhé har chans att vinna Nordisk Film & TV Fond Prize 2019  för bästa manus – där manusförfattare kan vinna 200 000 kronor. Under festivalen i Göteborg förhandsvisas de två första avsnitten iden politiska dramathillern, löst baserad på Per Schlingmans bok I maktens öga.Premiär för serien blir det på Viaplay i mars. 

Niklas Engdahl och Nanna Blondell Foto: Fundamentfilm

 

 

Kortfilmen Horse sings from cloud är något helt annat. Den är regisserad av musikern och konstnären Isak Sundström och konstnären Peter Larsson. Isak är gotlänning och frontfigur i grupperna Pascal och Skriet. Han och Peter träffades när Peter gick den nu nedlagda animationsutbildningen i Visby. De har gjort flera filmer tillsammans. Horse sings from cloud är inspirerad av den kultförklarade experimentella kompositören Pauline Oliveros verk.

Vi spelade låten när vi jobbade för att komma i stämning, berättar Peter.  Handlingen improviserades fram till stor del. Det var en spännande process. Mycket av det som blev kvar i den slutliga klippningen är sånt som kom till mellan tagningarna.

Horse sings from cloud ingår i kortfilmspaketet Pushing Boundaries och visas vid fyra tillfällen under festivalen.

Stillbild från Horse sings from cloud

Ytterligare en film med gotländsk anknytning visas under festivalen. Det är Tova Mozards Psychic. Tova som är uppvuxen på Gotland har följt spådamer i Hollywood.