Filmsommaren på Gotland

Här har vi samlat filmaktiviteter (egna och andras) som vi vill tipsa om i sommar för gammal som ung! Upptäck också Gotlands bygdebiografer med sommarens aktuella filmprogram ute nu för tex Sudersandsbion, SlitebionHemsebionNär bio. Fler tillkommer snart…

Bergmanveckan på Fårö

En hel filmvecka i Bergmans anda med filmer, gäster, samtal och utflykter i Fårös vackra landskap. Dessutom teater, utställningar och unga Bergmanveckan med sin fina skaparverkstad. Gäster i år är bl a Joakim Trier, Marco Bellocchio, Thomas Alfredsson, Gunnel Lindblom, Börje Ahlstedt mfl. Program finns att ladda ned på Bergmancenter på Fårös hemsida.

26 juni-2 juli, Bergmancenter på Fårö. 

Ungdomsfestivalen Play!

Musik, film, parcour, ponnyridning, grafittiverkstad, dans, serietecknarskola och mycket annat under två intensiva dagar blir det under kulturfestivalen PLAY i Fårösund två intensiva dagar i juli. Arrangör är Film på Gotland och Central Baltic-projektet RIBS i samarbete med ungdomsavdelningen. Öppet för alla sommarlediga barn och ungdomar 6-15 år. Fritt inträde!

PLAY-festivalen, 18-19 juli, Kustateljen Fårösund.

Musik, dans och fotbollscup för unga i Almedalen

Föreningen Demokrati för barns framtid arrangerar i samarbete med bl.a. Central Baltic-projektet RIBS och Gotlands Idrottsförbund en tvådagars-festival av och för unga med olika bakgrund. Den 21 juli blir det fotbollscup på Gutavallen och 22 juli musik-och dansfestival i Almedalen med start kl.16.00. Mer information och uppdateringar kan hittas på Facebook ”DBF ungdomsfestival”. Fritt inträde!

DBF-festivalen 21-22 juli Gutavallen/Almedalen.

Stumfilmfestival på Fårö

Mitt i den sprakande sommaren på Fårö startar Kalbjärga filmfestival, med prisbelönte musikern och kompositören Matti Bye som initiativtagare, att visa tidig 35mm stumfilm med kolstavsprojektor till levande musik.
 Denna film och musik-händelse pågår i två dagar och alla stumfilmer visas med levande musik. I programmet finns även ett kortfilmsprogram med förfilmer av inbjudna konstnärer samt en laterna magica-föreställning för barn med bild, levande musik och berättarröst.

Filmprojektionist är Teo Leff från Svenska Filminstitutet. Matti Bye har sedan två decennier uppträtt solo eller med sin ensemble på ett flertal stumfilmsfestivaler i världen.

Kalbjärga gård ligger i närheten av Langhammars naturreservat och stillheten ger en speciell atmosfär till helhetsupplevelsen. Badplats finns i närheten, enklare mat och dryck finns att köpa på plats!

Kalbjärga filmfestival, Fårö 27-28 juli

Utomhusvisning på Domkyrkoväggen under Art Week

Traditionsenligt (ja, numera) visar Film på Gotland kortfilm på St Maria domkyrkas norra gavelvägg under GAW. I år blir det ett antal filmer gjorda av asylsökande pojkar samt musikframträdanden. Fritt inträde!

Visby Domkyrka 25/8 kl 21.30.