Filmer under produktion

Film i produktion just nu

Nedan följer en lista på nya filmer som fått stöd samt filmer som är under produktion och som tidigare fått stöd från Film på Gotland.

Region X (kortfilm)

Kortfilm på 15 min om ”liv och dikt” i dess olika former. Filmen utspelar sig i en samtida självupptagen kultursfär, regissör är konstnär/fotograf och filmare Tova Mozard, producenter är Mirjam Gelhorn och David Herdies på Momento Film. Bakom sig har Tova Mozard ett uppmärksammat konstnärsskap och bl a kortfilmen ”Stora scenen”.  Tova Mozard är uppvuxen på Gotland och bor delvis på Gotland. Väsentliga delar av filmen kommer att spelas in på Gotland och även i Kustateljén i Fårösund.

A play with 7 (kortfilm/dokumentär)

Ett filmprojekt och en tvär-disciplinär föreställning där dans förenas med film, fotografi, musik och kostym. Inspiration är hämtad från Fårös säregna landskap och filmskapare som Ingmar Bergman och Andrej Tarkovsky. I föreställningen medverkar balettdansare från Kungliga Operan, musiker, nyanlända flyktingar bosatta på Gotland och en clown från Cirque du Soleil. Spelplatsen är Langhammars på Fårö under Bergmanveckan. Föreställningen är 59 minuter lång och kommer att filmas, men processen kring föreställningen är även den ett eget verk. Teamet bakom projektet är Florence Montmare, regissör och fotograf, Marie Bergman, scenograf, producent Sara Sjöö och koreograf Joakim Stephenson.

Subreal (dokumentär)

Jessica Lundeberg är konstnär och animatör, boende och verksam på Gotland med ett antal konstfilmer och animationer bakom sig. I sin nya film Subreal följer hon fyra kvinnliga konstnärer (inklusive sig själv) i medelåldern och ställer frågor om livet, barnen, konsten och konstnärsskapet.

Atelier (kortfilm)

En kvinna på gränsen till utbrändhet har sökt tillflykt till ett minimalistiskt hus vid havet. En novellfilm helt inspelad på Furillen av bland andra avgångseleverna på Danske filmskolen Anna Malmkjaer Willumsen (producent) och Elsa Maria Jakobsdottir (regissör). 2016

Skymning (kortfilm)

En fridfull ridtur i skymningen förvandlas till en mardröm i Ottilia Wahls kortfilm som spelas in helt på Gotland/Ihre gård under våren 2017. 10 000 kr. 2016

You Bug Me (kortfilm)

Kort skräckfilm i 50-talsmiljö om en hemmafru/värld som ställs inför en invasion av främmande, insektsliknande varelser. Regi/produktion Sasa Janic/Jaqueline Ragheb, Rumblewood. 10 000 kr. 2016

Mia Hansen Love (manusutveckling långfilm)

Mia Hansen Love (nyligen Guldbjörnen-belönad för Things to Come) är igång med förarbetet till sin sjunde långfilm. Hennes nya projekt (titel ej officiell) är ämnat att helt spelas in på Gotland/Fårö med sikte på inspelning 2018. Stödet avser manusutveckling (Gotland Film Lab, 20 000 kr). Mia Hansen Love gästade Bergmanveckan 2016 och har även varit stipendiat på Bergmangårdarna. 2016.

Kattpojken (kort dokumentär)

En dokumentär på 28 min om en man, hans katt och hans farmor av Lars Vega Persson. Filmen ljudläggs och ljudmixas på Gotland av Seamus Deivert under oktober/november. Stödet är en insats för att främja samarbete mellan regissör och ljudmixare. Filmen har även fått finansiering från Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet. Lars Persson härrörande från Luleå var även Norrbottens talang under Bergmanveckan på Fårö 2015 och har ett antal framgångsrika kortfilmer bakom sig. Stöd 10 000 kr. 2016.

Inspelningsbild från Stormen av Sofia Norlin. Foto: Annika Berglund.
Från ”Stormen” Foto: Annika Berglund
Stormen (långfilm/arb titel)

Stormen är början till Sofia Norlins (bla Ömheten) tredje långfilm och handlar om en känd kvinnlig författarinnas liv. Sofia Norlin har under många år varit stipendiat på Bergmangårdarna och stödet avser experimenterande med bildens möjligheter och inspelning av scener på Super 8-film på Fårö (som ska föreställa Skottland) tillsammans med Guldbaggebelönade fotografen Petrus Sjövik. Stöd 10 000 kr. 2016.

Closing the Circle (dokumentär)

En historisk dokumentär/dokumentation kopplad till idag om en folkspillras kamp för överlevnad, svenskbyborna i Ukraina. Filmaren och fotografen Peter Knutas är ättling till några av svenskbyborna och söker samtidigt efter sin familjs historia. Peter Knutas arbetar även med det nya museet i Svenskbygården i Roma. Stöd 10 000 kr. 2016.

I Offrets fotspår på Närsholmen (dokumentation/dok)

Filmaren Staffan Enström har under våren och sommaren arbetat med att göra intervjuer tillsammans med Ulla Tillgren och Victoria Ivleva med några av de gotlänningar och filmarbetare som var med under inspelningen 1985 av Andrej Tarkovskijs film ”Offret” på Närsholmen. Resultatet visades upp i Kustateljén under årets Bergmanvecka och är ett dokument som bland annat visar upp hur lokalsamhället såg på den legendariska inspelningen. Stöd 10 000 kr. 2016.

En bra vecka för demokratin (dokumentär)

Cecilia Björk gör en närmast antropologisk studie av människor och makt i kulisserna bakom Sveriges största arena och mötesplats för politik och demokrati, Almedalsveckan i Visby. Produktionsbolag/Plattform Produktion. 10 000 kr. Startade 2014.

Gotland – lilla Krim (dokumentär)

Dokumentärfilm av Håkan Berthas under utveckling. Den militära upprustningen på Gotland är i gång vilket åter sätter fokus på Gotland som strategisk punkt i svenskt militärt försvar och i Östersjön. Möten med olika företrädare inom försvaret mfl. Håkan Berthas är även aktuell med filmen Koloni Lappland, om bla kampen om Ojnareskogen för bla SVT. Stöd 10 000 kr. 2016.

Tvivlets blick av Hampus Nordenson. (kortfilm)

Född på Gotland och nu under utbildning på filmskolan i Lodz, Polen återvänder Hampus Nordenson till Gotland för inspelningen av kortfilmen Tvivlets blick. Stödet är avsett för manusutveckling och för att finna inspelningsplatser på Gotlands östra kust. Inspelning sker till sommaren. Stöd 10 000 kr samt boende i Kustateljén för regissör och fotograf. 2015 års stöd. Hampus var även talang under Bergmanveckan 2016.

Kampen om Ojnareskogen/Koloni Lapland (dokumentär)

Filmaren Håkan Berthas har under tre år följt de dramatiska händelserna kring det planerade kalkbrottet i Bunge. Berthas har följt rättsprocesserna och demonstrationerna i skogen kring avverkningen, gjort djupintervjuer med miljökämparna, företrädare för Nordkalk, poliser och experter inom olika områden. Materialet håller nu på gå upp i långfilmen Koloni Lapland om gruvbrytningen i norra Sverige på samernas mark, med prisbelönta Linda Västrik (De dansande andarnas skog) som medregissör, med stöd från Filminstitutet och SVT och med kanadensisk samproducent. Håkan Berthas är utbildad vid International Center of Photography i New York, Dramatiska institutet och Linda Västrik på bla Dramatiska institutets dokumentärfilmslinje. Stöd: 10 000 kr, 2014.

Filmer som tidigare fått stöd

Ett par framför badrumsspegeln i kortfilmen "My Sweet Runner".
Ur Halfan Ullmann Tøndels ”My Sweet Runner”, med premiär 2017.
My Sweet Runner av Halfdan Ullmann Tøndel (kortfilm)

My Sweet Runner/Min elskede løper är en kortfilm på 5-7 minuter om ett älskande par vars vägar skiljs åt. Filmen spelades in på Fårö i december 2015, är regisserad av Halfdan Ullmann Tøndel (son till författarna Linn Ullmann och Niels Fredrik Dahl, barnbarn till Ingmar Bergman) och producerad av norska bolaget Frokost Film. Halfdan har spenderat sin barndoms somrar på Fårö och har tidigare uppmärksammats för kortfilmen Fågelhjärta som fick priset Best Nordic Voice Award vid Nordisk Panorama 2015 och också visats på filmfestivalerna i Toronto och Karlovy Vary. En av filmens inspelningsplatser är ett av Ingmar Bergmans hus i Dämba som även utgjorde fiktiv exteriör för Johan (Erland Josephson) och Mariannes (Liv Ullmann) sommarställe i Scener ur ett äktenskap.

P18/Q – Queerkompaniet (kortfilm/videoverk)

Maria Norrman utforskar vandringssägnen om att det på Gotland funnits ett särskilt kompani dit homosexuella blivit placerade. Konstnär och filmare Maria Norrman är utbildad på Konsthögskolan i Malmö. Inspelning sker runtom på Gotland preliminärt i juni 2016. Stöd 10 000 kr. 2016.

 

Bild från filmen där huvudrollsinnehavaren dricker vatten från en hundskål på scenen.
Ur Emerson Berglunds ”Hunden”, med premiär på GIFF 2017.
Hunden (kortfilm fiktion)

Emerson Berglund utforskar makt och sexualitet på och utanför scen fast i ombytta roller. En ung manlig skådis får rollen som hund i en feministisk experimentell pjäs av en kvinnlig demonregissör (som spelas av Ann Petrén) som passar på att ge igen mot patriarkatet. Stöd till ljudmixning. Emerson Berglund har en bakgrund bla som producent på Teater Giljotin. Filmen har premiär på Göteborgs filmfestival 2017.

Handelsplatsen/Min börda (animation)

Niki Lindroth von Bahrs senaste animation Simhall hade premiär på Göteborgs filmfestival 2014, med miljöer inspirerade av Hemsebadet och med stöd från Film på Gotland. Sedan dess har den visats på bla filmfestivalen i Sundance och vunnit juryns stora pris vid animationsfestivalen i Annecy. Handelsplatsen/Min börda är även den en animation och en dystopisk musikal om kommersialismens verkningar i spillrorna av en framtida värld. Niki Lindroth von Bahr håller om somrarna till i Stånga  och filmen tävlar om kortfilmspriset Startsladden på GIFF 2017. Stöd: 10 000 kr. 2015

Epifania (långfilm av Anna Eborn och Oscar Ruiz)

Hybridfilm av Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia som startade som ett projekt inom CHP Dox lab. Produktionen spelade in filmens första del på FÅrö vintern 2014 inom Gotland Film Lab och är en samproduktion mellan Sverige och Colombia. Svensk producent är Erik Hemmendorf/Plattform Produktion. FIlmen hade premiär på Busans internationella filmfestival i Sydkorea, Asiens största arena för film. Stöd 25 000 kr.

Innanför (långfilm/dokumentär av Angela Bravo)

Angela Bravo växte upp med en pappa bakom galler och firade jul, födelsedagar och sommarlov i fängelset. Fängelset blev ett andra hem, ett ingenmansland.
”Under halva mitt liv besökte jag och mina syskon honom på olika anstalter i Sverige. Filmen handlar om allt som är innanför, som inte syns men som färgas av. Om saknad och avstånd. Om kriminalvården. Om världens bästa pappa, kollektiv bestraffning och genomskinliga murar. Om dörrar utan handtag och kärlek utan gränser”.  Filmen hade världspremiär 11 och 13 mars på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm, är producerad av BRAZA FILM och är Angela Bravos långfilmsdebut. Filmen har fått utvecklings- och postproduktionsstöd av Film på Gotland. Distribution Filmcentrum.

Mie (kortfilm av Alva Lindenbaum)

Alva Lindenbaum utforskar tomheten efter ett uppbrott när Mie och hennes tjej har gjort slut. ”En resa från kärlek och beroende till självständighet, en kärlekshistoria i frånvaron av kärlek”, enligt Alva Lindenbaum. Filmen är bland annat inspelad på Gotland och hade världspremiär på Göteborgs filmfestival 2016.

Hon vill leva (kortfilm/videoverk av Ina Porselius)

En film av gotländska Ina Porselius om hennes syster som i tonåren fick diagnosen Asbergers. Trots att hon knappt kan åka buss, lämna sitt rum och gå i skolan har hon en dröm om att åka till Tokyo, dit de två systrarna nu åker tillsammans. Ina Porselius har gått Filmgymnasiet, varit talang under Bergmanveckan och går nu på konstskola i Bergen. Stöd 7000, 2015.

The Limestone Conflict (kortfilm av Petter Ringbom)

Petter Ringbom är uppvuxen på Gotland men bor numera i New York. Här skildrar han båda sidorna i konflikten kring Ojnareskogen, där en framtid ställs mot en annan. Petter Ringbom var gäst i Gotland Film Lab i mars 2015 med research för en långfilm, vilket resulterade i bla denna kortfilm. Hade världspremiär på Göteborgs filmfestival 2016. Gotland Film Lab 20 000 kr.

Overnight Flies (långfilm av Georg Tiller)

Georg Tiller, baserad med produktionsbolaget Suboscura Films i Österrike, har ett förflutet på Gotland som upphovsman till den experimentella dokumentärfilmen ”Persona Beach”, en vandring i Bergmans fotspår på Fårö och mötet med de människor han träffade där och deras förhållningssätt till Bergman. Nu är han tillbaka med en ny film, denna gång tillsammans med det svenska produktionsbolaget LittleBig Production, för att göra en långfilm som blandning av en som växlar dokumentärt med fiktivt material i film noir-stil med somaliska Eddie Weki i rollen som detektiv Weki och ett antal andra boende i Gråbo i huvudrollerna. Filmen har beviljats ca 800 000 kr i utvecklingsstöd från Österrike och spelas in helt och hållet i Gråbo.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Barnet (kortfilm av Karin Ekberg)

Barnet cirkulerar kring känslor, tankar, handligar och hur omgivningen påverkas och hanterar missfall, barn som dör ofödda eller strax efter födseln. Filmen följer filmaren Karin Ekbergs mamma och hennes berättelse men också ett par som fått missfall och deras förväntningar och känslor när de blir gravida igen. Dessutom tas upp frågan upp om hur dödfödda foster hanteras av vården och hur omhändertagandet av familjen ser ut efteråt. Delar av filmen spelas in på Gotland där Sveriges enda barnminneslund för ofödda barn finns i Visby, skapad av den nu pensionerade sjukhusprästen Astrid Wretmark som också intervjuas. Karin Ekberg gjorde långfilmen ”Att skiljas” som nyligen visats på bio.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Je reviens  (musikvideo av Leo Nouchi)

Musikvideo regisserad av fransk-svenska Leo Nouchi med en bakgrund inom tv. Je reviens är en musikvideo med fransk-svenska artisten Eskelina. Eskelina drömmer sig bort från storstaden Paris till Gotlands karga vintriga stränder och vilda landskap. Inspelad i december 2014 på Fårö och i Fårösund. Finns att se på youtube. Stöd 10 000 kr. 2014/15

2Rabbits (kortfilm/videoverk av Mervi Kekarainen och Kristina Frank)

Två kaniner gör ett nedslag på vår planet och börjar utforska livet på jorden. Filmen som spelas in på Gotland är en blandning av dokumentär och performance. Kristina Frank är animatör/konstnär och Mervi Kekarainen är konstnär, mimare och filmare, vars tidigare filmer visats på bla festivaler och SVT. Båda är bosatta i Visby. Stöd 7000 kr.

We Just Wan´t to Live (dokumentär av Elin Bååth och Genesa Ion)

Elin Bååth är gymnasielärare och politiskt aktiv inom FI och har engagerat sig i nödställda EU-medborgares situation på Gotland. För 10 år sen åkte hon till Rumänien i ett jämställdhetsprojekt och lovade sig själv att aldrig återvända. Istället kom Rumänien till Gotland där idag sedan ett antal rumäner tigger för att överleva. Idag åker Elin tillbaks till Rumänien men med två av sina nya bästa vänner Genesa och Dimitru som visar henne sitt hemland. Stöd 3000 kr.

Mars Makalös (kortfilm av Martin Wiman och Malcolm Dixelius)

Filmen Mars Makalös är den häpnadsväckande historien och den olösta gåtan om vad som hände med Erik den XIVs krigsskepp mars 1564. Unika nyfilmade undervattensbilder tillsammans med en dramatisering av historiska händelser lägger samman en bild av en tidigare okänd del av vår svenska historia. Filmen blir en 60 minuters dokumentärfilm för SVT i utländsk samproduktion med tyska ZDF. Dramatiseringarna spelades in under 5 dagar i somras i Visby under Medeltidsveckan. Fotograf Leif Eiranson och flera statister och skådespelare är gotlänningar. Filmen produceras av Martin Wiman och Malcolm Dixelius/Deep Sea Productions.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Taikon-filmen (dokumentär av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi)

Katarina Taikons livsöde är en klassresa och en inblick i den romska minoritetens livsvillkor i Sverige. Filmen tecknar hennes bakgrund som barnhemsbarn, rom, kulturpersonlighet och människorättskämpe. Katarina Taikon spenderade många somrar på Gotland – bla hyrde hon det nuvarande Fabriken Furillen, där hon bland annat skrev de kända självbiografiska Katitzi-böckerna – och 1972 köpte hon ett hus i Lärbro där hon levde tillsammans med sin livskamrat Björn Langhammar. Gellert Tamas, författaren till boken om och regissören av dokumentärfilmen om Lasermannen producerar och regisserar en tv-version för SVT och en bioversion i distribution av TriArt Film distribuerar. Biopremiären äger rum februari 2015. Filmen är baserad på boken ”Den dagen då jag blev fri” om Katarina Taikon av journalisten och författaren Lawen Mohtadi som också är medregissör.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Rag doll (animation av Åsa Sjöström)

Åsa Sjöström är en erfaren animatör som bott och undervisat på Gotland i animation och genom sin karriär gjort många animationer senast ”En skymningsberättelse” från mitten av 00-talet. Rag doll handlar om en trasdockas liv. Åsa Sjöström söker stöd för samarbete med animatören Kristina Frank.
Stöd: 3000 kr. 2014

Natten (dokumentär av Richard Dinter)

Åter till Natten är en film om natten som plats och tillstånd. Den spelas in nattetid och använder sig av poeten Willy Granqvists klassiska långdikt Natten som röd tråd och dramaturgisk ledstjärna. En del av filmen är inspelad på Gotland och följer bland annat poeten och bibliotekarien Christer Boberg.”Christer är central för filmen. Han tillhör de författare som har ett starkt förhållande till Willy Granqvists långdikt. Förutom att filma hemma hos Christer kommer jag och fotografen Albin Höglund (Biblom) att ge oss ut och filma natten på Gotland”, skriver Richard Dinter i sin ansökan. Filmen har även fått stöd av Längmanska kulturfonden och Filmpool Jämtland och samproduceras av SVT.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Skitungen (manusstöd långfilm)

Skitungen är en spelfilm/deckare som utspelar sig i det lilla samhället Ronehamn på Gotland och kretsar kring mordet på ett barn. Manusförfattare är Josephine Broman, utbildad på Dramatiska Institutet (och vars hela avgångsklass fick Bergmanpriset 2000) och Anki Magnusson, prisbelönt författare och dramatiker och sommargotlänning i Ronehamn. Författarduon Josefine Broman och Anki Magnusson söker stöd för research och manusutveckling.
Stöd: 10 000 kr. 2014

Hem Kära Hem (animation/kortfilm av Kristina Frank)

En dokumentär konstfilm av animatören/konstnären Kristina Frank, bosatt och verksam i Visby. Filmen ställer frågor om varför vi har så höga krav på våra hem och vad ett hem innebär både känslomässigt och materiellt. Hur litet hem kan man ha egentligen? Kristina utforskar sin egen asketiska livsstil i jakten på ett hem och reflekterar kring konsumtionssamhället, behovet att äga och samtidigt sökandet efter personlig frihet, trygghet och identitet.
Stöd: 7000 kr. 2014