Filmkommission

Bild från inspelningen av Cardigans musikvideo till låten "You're the Storm", inspelad i Storugns kalkbrott.
Från inspelningen av musikvideon till låten ”You’re the Storm” (Cardigans), inspelad i Storugns kalkbrott.

Gotland som inspirationsplats

Filmare och konstnärer har i alla tider lockats till Gotlands särpräglade landskap. Victor Sjöström, Ingmar Bergman, Andrej Tarkovskij, Olle Hellbom, Roy Andersson, Lars Norén, Suzanne Osten, Karin Mamma Andersson är några av dem.

Bergman och Fårö

Fårö på norra Gotland var framför allt platsen där Ingmar Bergman valde att leva och arbeta under en stor del av sitt liv. Ingmar Bergman kom till Fårö med viss skepsis under sina efterforskningar av möjliga inspelningsplatser till filmen Såsom i en spegel i början av 60-talet. Skepsis eftersom han redan bestämt att filmen skulle spelas in på Orkneyöarna. Produktionsledningen bedömde det för dyrt och plötsligt dök Fårö upp som ett alternativ. Mötet med ön blev överväldigande. “Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt hem, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonkastet.” (Ingmar Bergman, citat ur Laterna Magica) 

Bergman kom att spela in sex långfilmer, en TV-serie och två dokumentärfilmer på Fårö. Dokumentärfilmerna Fårödokument (1969)och Fårödokument 1979 handlar om ön och dess befolkning och visade prov på ett politiskt engagemang (för ortsbornas utsatta situation på landsbygden) som inte annars var tydligt i Bergmans filmer.

I samband med inspelningen av Persona upptäckte Bergman ett stycke mark på Hammarspå öns sydöstra sida som han köpte och lät bebygga. Där bodde han så ofta han kunde tills han 2003 sålde sin lägenhet i Stockholm och blev “fårögubbe” för gott. I början av 70-talet förverkligade han nästan planer på att upprätta en egen filmstad på Fårö, som omintetgjordes av skatteaffären som drev honom till självvald landsflykt. Emellertid lät han bygga en fullt fungerande ateljé i en liten lada där Scener ur ett äktenskap spelades in 1972.

Idag ligger Ingmar Bergman begravd på kyrkogården invid vackra Fårö kyrka med utblick över havet och den kustremsa där han bodde och även såg ut över från sin arbetsplats. De av filmerna som gör mest bruk av det särpräglade fårölandskapet är Såsom i en spegelPersonaSkammen och En passion. Det karga, steniga landskapet med den vida Östersjön som fond, har ofta tolkats som en metafor för rollfigurernas inre känsloliv. 

Från Pippi till Tarkovskij

Förutom Bergman kom även Andrej Tarkovskij använda Gotland som fond för sin sista långfilm Offret (1986) inspelad på Närsholmens savannliknande vidder. Även scener från Roy Anderssons Sånger från andra våningen från 2002 är inspelade i ett av Gotlands största kalkbrott i Slite (Cementas).

Ett flertal deckare och tv-serier har även spelats in på Gotland genom åren. Olle Hellboms filmatiseringar av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump satte världsarvet Visby på världskartan (1949 kom den första filmen, men kanske främst genom tv-serien som började sändas 1968) som ”Pippis hemstad”. Pippi-filmerna inspirerade i sin tur en av världens idag främsta animatörer Hayao Miyazaki, som skickade sina tecknare på studieresa till Visby (och Stockholm) för att skissa på miljöerna till den kända barnfilmen Kikis Expressbud från 1989 om den unga häxan Kiki som gör ”häxpraktik” i en stad vid kusten som liknar Visby, med detaljer hämtade från Ryska gården på Stora Torget, Almedalen med delar av ringmuren, de smala gränderna och den vidunderliga havsutsikten från klinten. 

Gotland är även en populär plats att spela in reklamfilmer och musikvideos. Svensk-egyptiske filmaren Tarik Saleh och producenten Kristina Åberg med bolaget Atmo (vann World Cinema Grand Jury Prize i Sundance 2017 med The Nile Hilton Incident) spelade musikvideon till Lykke Lis megahit I Follow Rivers (låten användes även till franska filmen Blå är den varmaste färgen) med Josef Fares och Lykke Li i huvudrollerna. Filmen har haft ca 58 miljoner tittningar på You-tube och spelades in på ett snöigt Närsholmen och här finns referenser till tex riddaren och döden i Ingmar Bergmans Sjunde inseglet – fast här är döden en kvinna i Lykke Lis svartklädda skepnad.

Film på Gotland utvecklar för närvarande appen Gotland Film Safari, en guide till kända inspelningsplatser på Gotland.

Gotland som inspelningsplats

Gotland är en unik plats för filmproduktion och kan idag erbjuda en lokal infrastruktur av filmarbetare, filmteknik, kontakter till olika leverantörer och ett stort antal fantastiska locations – från sandstränder (i alla väderstreck) stenöknar och kalkbrott till blommande ängen och skitiga industribyggnader.

Film på Gotland ligger i filmstudion Kustateljén i Fårösund där ett 20-tal långfilmer spelats in bla Carambole (Daniel Lind Lagerlöf), Änglavakt (Johan Brisinger), Puss (Johan Kling) och Kvarteret Skatan flyttar till Laholm.

Filmstudion på 3000 kvm (1000 kvm studioyta) passar för alla typer av filmprojekt. Utvecklingen av studion ingår tillsammans med Film på Gotland i projektet Gotlands Filmcentrum och Kulturhus.

Vill du veta mer om att spela in film på Gotland kontakta filmkommissionär och studioansvarig Ville Jegerhjelm.

ville@kustateljen.se eller på 070-421 75 90