Film på Gotland till filmstudion i Fårösund

Den sista mars 2014 har Film på Gotland lämnat Broväg i Visby och flyttat in i den 3000 kvm stora filmstudion Kustateljén i Fårösund.  Tillsammans med Gotlands Folkhögskolas Film- och Tv-linje, Storyutbildningen och ungdomsgården i Fårösund kommer Film på Gotland att bygga upp en ny mötesplats för filmproduktioner, kulturevenemang, filmutbildningar, seminarier och aktiviteter för unga. Vi vill samarbeta lokalt, regionalt och internationellt med allt från gästande regissörer och filmarbetare från hela världen till Biografen Roy och förskolan i Fårösund.

Från kalsongförråd till filmstudio

Kustateljén var tidigare en del av militärens lokaler på KA3 i Fårösund. Efter nedläggningen 2001 byttes militärvagnar ut mot filmrälser och maskingevär mot filmkameror – och lokalen byggdes om till att bli en av Sveriges största filmstudior. Det 3360 kvm stora huset rymmer förutom studioyta på 1080 kvm även produktionskontor, snickeri, verkstad, loger, teknikrum mm.

large_kustateljen

Initiativet togs av Ingmar Bergmans gamla medarbetare, fåröbon och fotografen Arne Carlsson. Idén var att locka filmproduktioner till Fårösund och att utbilda ortsbefolkningen. Den första produktionen som var påtänkt var Bergmans sista film Saraband. Så blev det inte, men Bergman besökte studion flera gånger och gjorde bla ett framträdande inför publik på den första Bergmanveckan 2003 då han berättade om sitt liv och svarade på frågor.

Van Veeteren PetreliusVan Veeteren PetreliusSedan 2002 har ett 15-tal antal långfilmer spelats in i Kustateljén. Spår av Owe Svensson, Mongolpiparen av Alexander Moberg, Lilla Jönssonligan på kollo, sex filmer om kommissarie Van Veeteren (med Sven Wollter i huvudrollen som bygger på böckerna av Håkan Nesser, bla Carambole, Fallet G, Moreno och tystnaden m fl), Suzanne Ostens Wellkåmm to Verona med Erland Josephson och Ghita Norby, danska barnfilmen Tempelriddarnas skatt II, Rosa the movie, Främmande fågel (baserad på Anna Janssons bok) och Kameleontens hämnd – LasseMajas detektivbyrå (i regi av Henrik Georgsson). Under 2008-2010 independentfilmen Främmande land av Niklas Holmgren och Anders Hazelius, komedin Puss av Johan Kling, Johan Brisingers Änglavakt (med Isabella Scorupco och Mikael Nykvist i huvudrollerna). Senaste långfilmen som spelades in var  Kvarteret Skatan flyttar till Laholm.

Large_aktuellt_tyskarna
Nystart!

Nu skrivs ett nytt kapitel i studions och Fårösunds historia. Genom Gotlands filmfond kommer en till två långfilmer/tv-serier att spelas in varje år. Film på Gotland får ett utökat uppdrag att i samarbete med bla Gotlands Filmfond och andra parter locka fler filmproduktioner till Gotland. I höst är tex den holländska filmaren Nicoline van Harskamp först ut med att filma i studion med sitt konstvideoprojekt ”English Forecast” i samarbete med Baltic Art Center. Dessutom vill vi tillgängliggöra studion under Bergmanveckan och för filmtalanger från hela landet.  Under hösten kommer vi att arrangera en stor filmmusikkonsert för hela ön tillsammans med Gotlandsmusiken.

Filial i Visby

För att fortfarande kunna vara tillgängliga för filmare från södra Gotland kommer Film på Gotland att samarbeta med Almedalsbiblioteket i Visby och får tillgång till ett rum för utlämning av teknik och redigering dagtid för långvariga projekt.