Biograferna på Gotland

Rondo2

Från livesändingar till 3D. Gotland har elva fullt utrustade biografsalonger utspridda runtom på ön, från Burgsviks bio i söder till Sudersandsbion på Fårö. I Visby finns både SF-biografen Biostaden Borgen med sina fyra salonger och arthousepärlan Folkets Bio Visby.

Biomuseum och ungfilmstudio. Öns biografer har skiftande bakgrund. I socknarna När, Garda och Katthammarsvik ligger bion inrymda i bygdegårdarna, andra är gamla lador som rustats till biosalonger så tidigt som på 30-talet. Hemse, Visby (Folkets bio Visby) och Klintehamn har dessutom populära filmstudioverksamheter, varav Hemse kan stoltsera över att ha Sveriges enda ungfilmsstudio där ungdomar både producerar egen film och visar film för andra ungdomar och vuxna.

Hemseung foto Peterassar

Katthviks bio i Östergarn är “adopterad” av dokumentärfilmaren Rainer Hartleb och regissör Margareta Garpe och har även en aktiv kulturförening (som lockar allt från modevisningar till spännande föredrag) och ett eminent litet biomuseum som huserar i lokalerna. Här kan man få komma på sopp-bio, med soppa och paus i filmen eller mellan två filmer. En tradition som kom sig av att bion tidigare haft bara en 35-mm projektor som krävde en paus då man var tvungen att byta filmrulle. “Pausen var ju nästan det viktigaste, då man träffades och pratade med grannar och bekanta. Så efter att den digitala projektorn så införde vi en paus med flit”, berättar Erik Hoffstedt, en av biografens eldsjälar.

Liveopera, knattefilm och filmer från världens alla hörn. Folkets bio Visby på Adelsgatan mitt i affärsstråket drivs av medlemmar i en idéell förening som visar film från när och fjärran tre-fyra gånger i veckan och dessutom har knattefilm, livesändningar och filmhelger med olika teman. Här brukar Film på Gotland samarrangera den existensiella filmklubben “Ikon” och kortfilmfestivalen Quickpix. Ibland kan man även gå på konserter och teater här. Är du filmälskare och vill bli aktiv medlem kan du bli tex salongspersonal eller få visa film ifrån maskinrummet då du också får en maskinistutbildning. Och se massor av film gratis förstås!

Det senaste från Hollywood. Biostaden Borgen i Visby ägs och drivs av Svenska Bio (med den fina karaktäristiska uggleskylten) och är en SF-anknuten biograf med hela fyra salonger, varav en utrustad med 3D. Här visas bland annat det senaste från Hollywood och genrefilm som action, skräck och drama. Även svenska filmer dyker då och då upp på repertoaren.