Bergmanveckan 2007

Bergmanveckan 2007

Bland höjdpunkterna i årets program var det inspirerade samtalet med Bibi Andersson, som också invigde årets Bergmanvecka i en fullsatt Fårö kyrka. Sommarfåröbon Käbi Laretei berättade underhållande om sin musikaliska medverkan i Bergmans filmer och pjäser och överraskade publiken med en improviserad konsert. Årets internationella hedersgäst Kenneth Branagh förlade den svenska premiären av sin film The Magic Flute till Biografen Roy i Fårösund. Han blev så tagen av det kärva landskapet på Fårö att han nu funderar på att förlägga delar av inspelningen av sin nästa Shakespeare-film, ”En vintersaga”, till ön. Ett lustigt sammanträffande uppstod för övrigt på Stenugnsbageriet i Rute då den rutinerade Shakespeare-uttolkaren Branagh av en slump träffade på Hamlet-aktuelle David Dencik från Noréns uppsättning på Romateatern. Ett tillfälle de två Hamlet-arna tog i akt för att utbyta erfarenheter av att gestalta denna drömroll!

Öppna föreläsningar

De öppna föreläsningarna under Bergmanveckan i Högskolan på Gotlands regi var mycket populära, inte bara bland studenterna utan också bland svenska och utländska journalister, Bergmanforskare och en allmän publik.

En satsning av det spektakulära slaget i årets program var ”raukteatern” – en radioteaterföreställning utomhus bland Gamlehamns raukar vid havet. Här gavs Strindbergs ”Påsk” i Bergmans regi i konkurrens med vågor, vind och hotande regnmoln. Lagom till inledningen av den medverkande skådespelerskan Barbro Hiort af Ornäs, bröt solen fram och en publik på drygt hundra personer kunde avnjuta pjäsen med perfekt akustik i solnedgången.

Ökat medialt intresse

I år har det mediala intresset för Bergmanveckan ökat markant. De rikstäckande tidningarna och Sveriges Radio var på plats och rapporterade från veckan och från Fårö. Journalister från Ryssland, Ungern, England, Frankrike, Norge, Danmark, Kina och USA var också närvarande, bland andra representanter för filmtidningarna Screen International och Cahiers du Cinéma. Även i publiken märktes det ökade internationella intresset. En ung besökare hade tagit sig ända från Chile till Fårö, driven av sin entusiasm för Ingmar Bergman.

Fullbelagda bäddar

På Fårö och i Fårösund märktes den ökade publiktillströmningen av genom fullbelagda vandrarhem, campingplatser och stugbyar. Restauranger och butiker gjorde också avsevärt bättre affärer under en vecka som tidigare inte har räknats till högsäsongen.

På förekommen anledning vill Bergmanveckan påpeka att
1) de två Volvo-bilar som använts för gäst- och filmtransporter var sponsrade, det vill säga utlånade, av Volvo
2) Bergmanveckans bidrag från kommunens regionala utvecklingsenhet är 150 000 kr.

Bergmanveckan gläder sig åt all den lokala stöttning och uppskattning som mött oss under veckan.