Bergmanveckan

En hel vecka varje år i Bergmans anda

Ingmar Bergman kom första gången till Fårö en stormig aprildag 1960 för att leta efter en inspelningsplats till ”Så som i en spegel”. Mötet med ön satte djupa spår. Sedan dess har sju av Bergmans filmer spelats in på Fårö. Det var här han har valde att leva och arbeta i långa perioder av sitt liv och sedermera kom att flytta permanent. Ingmar Bergman avled i sitt hem på Fårö den 30 juli 2007.

Hyllning till Bergman

Bergmanveckan är en sju dagar lång hyllning till Ingmar Bergmans konstnärskap som äger rum veckan efter midsommar, med filmer, gäster, seminarier och turer till inspelningsplatser på Fårö. Bergmans omfångsrika verk utgör en ständig inspirationskälla för regissörer världen över och hans tematik är i högsta grad giltig även i vårt sekel. Bergmanveckans ambition är att se Bergmans filmer i ny belysning och lyfta fram de tidlösa teman som löper som en röd tråd genom hans verk.

Läs mer om Bergmanveckan på arrangemangets egen hemsida.

Bergmanveckan genom åren

Bergmanveckan har gästats av Harriet Andersson, Ingmar Bergman, Ang Lee,  James Schamus, Wim Wenders, Ariane Mnouchkine, Bibi Andersson, Liv Ullmann, Peter Weber, Kenneth Branagh, m fl. Den första Bergmanveckan arrangerades 2004 av bland andra Folkhögskolan i Fårösund, Kustateljén, Fårö Framtid, Film på Gotland och Högskolan på Gotland. 2009 bildades Stiftelsen Bergmancenter på Fårö som idag är huvudman för Bergmanveckan och driver nu festivalen vidare.

Läs rapporter från några av de tidigare årens Bergmanveckor under nedanstående länkar:

Länk till rapport om Bergmanveckan 2005
Länk till rapport om Bergmanveckan 2006
Länk till rapport om Bergmanveckan 2007
Länk till rapport om Bergmanveckan 2008

Producenten Tristan Gohliger och regissören Andrew Haigh
Ovan, producent Tristan Gohliger och regissör Andrew Haigh i biljettluckan på Sudersandsbion under Bergmanveckan 2015 med första svenska visningen av filmen ”45 years”.