Talangdagarna 2011

Så var det över. En vecka av fantastiska möten med unga filmskapare från övriga landet, plus en från Norge. Unga och unga är väl inte alla, men vi är alla i början av ett förhoppningsvis långt liv som filmskapare.

Idén med Talangdagarna på Fårö är att olika regionala resurscentrum runt om i landet väljer representanter från respektive resurscentra. Jag blev sent klar för Talangdagarna på Fårö 2011 eftersom Film på Gotland hade en plats över på grund av ett återbud.

Veckan inleddes med att vi fick vårt boende tilldelat på Fårö Kursgård, som är inkvarterat i en före detta militärförläggning på Fårö. Lagom komfort för att sova men inte för mycket för att minska risken för att folk skulle stänga in sig på sina rum. Ok, kanske inte nödvändigtvis medvetet så, men så fungerade det lite. Under första dan så fick vi även en uppgift att vi på något sätt skulle skildra en annan person i gruppen. Vi fick använda valfritt konstnärligt uttryck.

Jag blev tilldelad Jonas Westbom från Stockholm. Det som är intressant i mötet mellan personer som är intresserade av berättelser är att man inte är rädd att berätta om sig själv. Känns som att det finns en ömsesidig respekt för varandra som man har med få andra människor, iallafall på så kort tid.

Veckan fylldes av filmvisningar, föreläsningar och utställningar som Bergmanveckan ordnade.  Några av höjdpunkterna från Bergmanveckans program var István Szabó föreläsning, visningen av Lars von Triers Melancholia vars fotograf Manuel Alberto Claro faktiskt gjorde det överlägset största intrycket på mig. Han höll en intressant föreläsning och gjorde inspirerande inlägg i de sammanhang där han medverkade i programmet. Det jag gillade med Manuel var hans inställning där han såg möjligheterna, och inte som jag upplever vanligt att man allt för mycket fokuserar på problemen. Men också viktigt under veckan var att vi talanger fick tid att umgås och lära känna andra med liknande intressen men med vitt skilda infallsvinklar.

Jag och Jonas valde att använda video som verktyg för att lösa uppgiften som vi fick tidigare under veckan. Det blev två något framstressade filmer som skildrar några sidor av varandras personlighet. Vi tog något längre tid än vi tänkt på oss att göra filmerna. Detta medförde att vi missade filmvisningen på fredagskvällen, där alla förutom vi visade kortfilmer de gjort. Senare samma kväll var det grillning vid raukarna på nordvästra Fårö. Lustigt nog var det just denna kväll som det visade att nästan alla tagit med sig en kamera, kanske inte så konstigt eftersom folk håller på med film, men lite lustigt att se mer än hälften av en grupp på runt 30 personer gå runt och fota och filma varandra. De motsättningar mot att filmas och fotas som vanligtvis kan finnas i grupper var som borta i denna grupp.

Efter en vecka av möten med trevliga och spännande människor är jag glad över att det finns träffar där likasinnade men olika människor kan utbyta erfarenheter och inspirera varandra. Som en allmän cyniker så är det en ögonöppnande erfarenhet att möta människor med genuin vilja och kreativitet. Om ni som var på Fårö är en direkt representation av hur framtida filmsverige kommer bli, skulle jag bli otroligt glad att vara del av den världen.

Klem Emil