Efter Bergman

Bergmangårdarna på Fårö, Bergmancenter, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Svenska Kyrkan och Film på Gotland återlanserar 2018 ”Efter Bergman” – ett manusstipendium för nordiska filmskapare.

Ingmar Bergman var en lysande skribent och skrivandet var en stor del av hans skapande. Stipendiets önskan är att lyfta fram den sidan av Bergmans skapande men även att markera manuskriptets viktiga funktion som filmberättandets skelett och nervsystem. Stipendiet ändrar också form, från att ha varit ett kortfilmspris, till att bli ett skrivarresidens på Bergmangårdarna för långfilm eller TV-serie med tillgång till en manuscoach/dramaturg. Stipendiet riktar sig till nordiska filmskapare och ett krav är att sökande har en producent knuten till projektet.

Stipendiet delas ut till en filmskapare vars manus är inspirerat av Ingmar Bergmans filmiska verk, stil eller tematik och som är angeläget för vår tid.

Stipendiet kommer att kunna sökas från 1 mars 2018 med deadline 30 mars. 1 mars släpper vi också kriterier, riktlinjer och annan mer detaljerad information om stipendiet på våra respektive hemsidor.

Efter Bergman var fram till 2015 ett pris för produktion av kortfilm.
Tidigare vinnare är:

2010 Hanna Andersson ”Erika & Sally”

2011 Edith Söderlund ”Blunda, jag blundar”

2012 Jacob Marký ”Fuga”

2013 Jana Bringlöv Ekspong ”Jag vill nå dig”

2014 Caroline Ingvarsson ”Under Rymdskeppet”

2015 Joakim Thörn ”Ultimate Fails Compilation”