Filmkommission

Bild från inspelningen av Cardigans musikvideo till låten "You're the Storm", inspelad i Storugns kalkbrott.
Från inspelningen av musikvideon till låten ”You’re the Storm” (Cardigans), inspelad i Storugns kalkbrott.

Gotland som inspirationsplats

Filmare och konstnärer har i alla tider lockats till Gotlands särpräglade landskap. Victor Sjöström, Ingmar Bergman, Andrej Tarkovskij, Olle Hellbom, Roy Andersson, Lars Norén, Suzanne Osten, Karin Mamma Andersson är några av dem.

Bergman och Fårö

Fårö på norra Gotland var framför allt platsen där Ingmar Bergman valde att leva och arbeta under stor del av sitt liv. Ingmar Bergman kom till Fårö med viss skepsis under sina efterforskningar av möjliga inspelningsplatser till filmen Såsom i en spegel i början av 60-talet – regissören ville att filmen till varje pris skulle spelas in på Orkneyöarna. Produktionsledningen bedömde det som för dyrt och tyckte att Bergman istället borde titta på Fårö. Mötet med ön blev överväldigande. “Om man vill vara högtidlig kan man säga att jag hade funnit mitt hem, mitt verkliga hem. Vill man vara lustig kan man tala om kärlek vid första ögonkastet.” (citat Ingmar Bergman ur Laterna Magica) 

Bergman kom att spela in sex långfilmer, en TV-serie och två dokumentärfilmer på Fårö. Dokumentärfilmerna Fårödokument och Fårödokument 1979 handlar om ön och dess befolkning visade prov på ett politiskt engagemang (för lokalbornas situation på landsbygden) som inte annars var vanligt i Bergmans filmer.

I samband med inspelningen av Persona upptäckte han även ett stycke mark som han köpte och lät bebygga på öns sydöstra sida. Där bodde han så ofta han kunde tills han 2003 sålde sin lägenhet i Stockholm och blev “fårögubbe” för gott. I början av 70-talet förverkligade Bergman nästan sina planer att upprätta en egen filmstad på Fårö, men planerna omintetgjordes av skatteaffären som tvingade honom till landsflykt. Emellertid lät han bygga en fullt fungerande ateljé i en liten lada där Scener ur ett äktenskap spelades in 1972.

Idag ligger Ingmar Bergman begravd på kyrkogården invid vackra Fårö kyrka med utblick över havet och den kustremsa där han bodde och såg ut över från sin arbetsplats. De av filmerna som gör mest bruk av det särpräglade fårölandskapet är Såsom i en spegelPersonaSkammen och En passion. Det karga, steniga landskapet med den vida Östersjön som fond, har ofta tolkats som en metafor för rollfigurernas inre känsloliv. 

Från Pippi till Tarkovskij

Förutom Bergman kom även den ryske regissören Andrej Tarkovskij använda Gotland som fond för sin sista långfilm Offret från 1986, inspelad på Närsholmens savannliknande vidder på södra Gotland. Även scener från Roy Anderssons Sånger från andra våningen från 2002 är inspelade i ett av Gotlands största kalkbrott i Slite.

Ett flertal deckare och tv-serier har även spelats in på Gotland genom åren och Olle Hellboms filmatiseringar av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump satte världsarvet Visby på världskartan (1949 i den första filmen men kanske främst 1968 genom tv-serien) som ”Pippis hemstad”. Något som i sin tur inspirerade en av världens idag främsta animatörer Hayao Miyazaki, som skickade sina tecknare på studieresa till Visby (och Stockholm) för att skissa på miljöerna till den kända barnfilmen Kikis Expressbud från 1989. 

Med mer än 58 miljoner tittningar på You-tube regisserade svensk-egyptiske filmaren Tarik Saleh med bolaget Atmo (vann World Cinema Grand Jury Prize) i Sundance 2017 med The Nile Hilton Incident) musikvideon till Lykke Lis megahit I Follow Rivers (låten användes även till franska filmen Blå är den varmaste färgen) med Josef Fares och Lykke Li i huvudrollerna. Filmen spelades in på ett snöigt Närsholmen och här finns blinkningar till riddaren och döden i Ingmar Bergmans Sjunde inseglet – fast här är döden en kvinna.

Gotland som inspelningsplats

Gotland är en unik plats för filmproduktion och kan idag erbjuda en lokal infrastruktur av filmarbetare, filmteknik, kontakter till olika leverantörer och ett oändligt antal fantastiska locations. Från sandstränder (i alla väderstreck) stenöknar och kalkbrott till blommande ängen och skitiga industribyggnader.

Film på Gotland ligger i filmstudion Kustateljén i Fårösund där ett 20-tal långfilmer spelats in bla Carambole (Daniel Lind Lagerlöf), Änglavakt (Johan Brisinger), Puss (Johan Kling) och Kvarteret Skatan flyttar till Laholm.

Filmstudion på 3000 kvm (1000 kvm studioyta) passar för alla typer av filmprojekt. Utvecklingen av studion ingår tillsammans med Film på Gotland i projektet Gotlands Filmcentrum och Kulturhus.

För mer info kontakta filmkommissionär och studioansvarig Ville Jegerhjelm.

ville@kustateljen.se eller på 070-421 75 90